Naslov:
Klement Paljk s.p., Ulica Quiliano, 5270 Ajdovščina
+386 (0) 41 832 118
leseni.izzivi@gmail.com

Zgodovina - Woodart Paljk

Zgodovina vezalne postaje za vezanje umetnih muh

Kako so nastali Hubelj vezalski ambienti

​Od nekdaj sem užival v vezanju umetnih muh in svoje izdelke postavljal na ocenjevanje ribam. Ko osebno ugotoviš ena na ena, da si lahko uspešen, je to posebno doživetje. Začelo se je pred več kot 40 leti. Za muharski primež še slišali nismo. V lokalni trgovini z osnovnim ribiškim materialom smo kupili trnke z očescem, pri mami smo si »sposodili« nit za šivanje in v kurniku raziskovali operjenost kur in petelinov. Sedeli smo za kuhinjsko mizo, v levi roki držali trnek, z desno pa smo motali niti in perje. In po mnenju rib v Vipavi smo bili kar uspešni. To nas je potem gnalo naprej in počasi smo začeli spoznavati svet vezanja umetnih muh, ki se praktično nikoli ne neha razvijati. V devedesetih je nastopilo nekajletno obdobje muharske odsotnosti. Vendar kadarkoli sem prišel v stik z muhami ali ribami me je vedno preletel nemiren muharski duh. Vedno znova sem si obljubil, da nekega dne spet začnem.

In sem. Najprej sem začel vezati muhe svojega otroštva, ki pa niso bile več tako uspešne. In tako se je bilo treba začeti učiti novih tehnik in načinov. Začeli so se rojevati otroci in časa in prostora je bili vse manj. Zato smo družinsko združili prijetno s koristnim in pozimi, ko je bilo slabo vreme, sem ob nedeljah skupaj z otroki v jedilnici na mizi vezal muhe, s katerimi smo potem poleti lovili ribe. In ko smo se ravno dobro ogreli, že je bilo treba mizo pospraviti, saj je bil čas za kosilo. Tako sem iskal rešitev, kako bi organizirali stvari, da ne bi pol dneva časa izgubili s pripravljanjem in pospravljanjem prostora. Tako sem si izdelal namizni predalčnik, ki ga z osnovnim materialom in orodjem prineseš na mizo in že lahko začneš vezati.

​Tako je nastal prvi in edini HUBELJ BENČ 7. Ko rabiš mizo za druge stvari, ga v trenutku z vsemi vsebinami vred prestaviš in miza je na voljo za druge stvari brez sledi muhovezniških aktivnosti.

Ko so nekateri ribiški prijatelji videli ta »benč«, so prišla prva naročila. In tako sem začel izdelovati in razvijati Hubelj benče. Ker se pri vezanju umetnih muh uporablja vedno več različnih materialov in orodij, je vedno primanjkovalo predalčkov za shranjevanje. Zato sem z leti začel izdelovati Hubelj 5-predalčnike in Hubelj 10 predalčnike, s katerimi se da enostavno v istem stilu nadgraditi Hubelj benč. Pred kratkim sem kolekciji dodal še samostoječ Hubelj 5-predalnik. To zaokroži ponudbo od tal do stropa.

HUBELJ BENČ 7 – eden in edini